Historisk stridskonst med Living HEMA
Living HEMA visar upp stridstekniker med olika vapen från medeltiden, bland annat visas kamp med Dolk, Svärd & Spjut. Det kommer även visas upp hur man utförde dueller både i och utan rustning. Nytt för i år är kamp ”över barriären”.
Workshop – Historisk Fäktning, Långsvärd från Italien 1396-1410.
Vad får man göra: Under ca en timme kommer vi i föreningen Sällskapet Living HEMA Norrköping, visa och lära ut några av grunderna i historisk fäktning med Långsvärd, taget från det Italienska manuskriptet ”Il Fior di Battaglia” från ca 1396 till 1410. Du får ta del av hur man bör stå och föra sig, samt olika grundpositioner med svärdet och vad man gör utifrån dem. Kursen lämpar sig inte för mindre barn utan riktar sig främst till dig som är 12år eller mer.
Tid: ca 45-60min
Kostnad: 50kr/deltagare, betalas på plats
Antal deltagare: 10-12st/tillfälle
Anmälan: För att ta del av kursen är det bara att dyka upp på plats, observera att antal deltagare per kurstillfälle är begränsat.
Sällskapet Living HEMA Norrköping är en kampsportsförening som tränar efter historiska medeltida manuskript, i tekniker som rör allt från brottning till fäktning med olika sorters svärd och andra historiska vapen.
HEMA står för ”Historical European Martial Arts” det vill säga, historisk eurpeisk kampkonst.
Föreningen har sitt säte i Norrköping och är nu mer även del av Svenska HEMA Förbundet, samt Svenska Budo & Kampsportsförbundet. Föreningen följer främst ett manuskript från medeltidens Italien, Il Fior di Battaglia av den Italienska fäktmästaren Fiore dei Liberi från slutet av 1300-talet.
I manuskriptet återfinns instruktioner på hur man kämpar obeväpnad, med dolk eller svärd och till och med ifrån hästryggen.
Utöver själva kampkonsten så försöker föreningen även eftersträva att efterlikna de historiska underlagen, så nära det går. Med allt från tidsenliga kläder efter den tid som föreningen vill återspegla, till tidsenlig utrustning som man hade när man stred ute i fält och inom ”barriärerna”, de försöker också att eftersträva tidsenligt boende ute på evenemang. Det innebär att föreningens medlemmar gör efterforskningar på hur man levde, klädde och förde sig under medeltiden, både rik som fattig.
”Vår förening står stadigt på våra två ben, det ena förankrad i det historiskt återskapande och det andra i utövandet av den tidsenliga kampkonsten.”