Falska Gäss

”Gässen kommer med livet, glädjen och våren” / Keltiskt ordspråk

Falska Gäss har spelat sedan 2012 på marknader, muséer, stämmor, pubar och privatfester i Sverige och Scotland.

”Vår musik kommer främst från Norden och de Keltiska nationerna men vi har även en del egenskrivet material. Det viktigaste för oss är att vår musik framför ett budskap eller triggar till dans och glädje. Vi spelar en uppsjö av instrument såsom fiol, flöjt, trummor, skalmeja, bouzouki och diverse säckpipor.”

I samarbete med

I Trubadurernas Fotspår

De första trubadurerna levde på 1100-talet i nuvarande södra Frankrike och sedan spred sig traditionen fort genom Europa. Tusentals trubadursånger finns bevarade i medeltida manuskript – äldre bevarad europeisk musik finns bara inom kyrkan. Trubadurerna undvek latinet och sjöng istället på sin publiks modersmål. Men sångernas originalspråk – medeltida occitanska, franska och tyska – är numera obegripliga för de flesta. Tänk om någon fick för sig att översätta dem till svenska?

Det är just vad Solvej von Malmborg, Malin Gustavsson och Pontus Kjellberg har gjort i projektet ”I trubadurernas fotspår”. För första gången framförs dessa ikoniska sånger från 1100- och 1200-talen på svenska. Vad var det egentligen som medeltidens människor funderade på? Tänkte de bara på krig och kärlek? Med både allvar och humor bjuder programmet på en inblick i de första trubadurernas värld.

Liunga pipare

Liunga Pipare är en ensemble med 6 medlemmar som funnits i Linköping sedan 1989 även om de sista originalmedlemmarna lämnade dem för några år sedan. Deras repertoar är från perioden 1450-1650. Piparna är i första hand en blockflöjtsensemble med inslag av andra tidiga instrument såsom krumhorn, luta, renässansgitarr, viola da gamba, traversflöjt och så sång förstås. Människorösten var det viktigaste instrumentet på 1500-talet. Vid behov spelar de även skalmeja och basun. Piparna framträder i tidsenliga dräkter och brukar ha konserter i kyrkor och på olika medeltidsevenemang.

Snabbanslutning